joi, 5 noiembrie 2015

Eticheta - greșeli care nu se iartă


Trebuie însă de delimitat cunoaşterea regulilor de etichetă şi prezenţa manierelor bune la o persoană. Puteţi să nu fiţi un guru al regulilor de etichetă, însă dacă oamenii din jur se bucură de compania dvs., sunteţi întotdeauna binevoitor şi atent faţă de interlocutori, atunci puteţi uita cu sufletul împăcat prin ce se deosebeşte stilul american de a lua masa de cel european. Haideţi să studiem micile greşeli pe care le facem zilnic, discutând cu prietenii, colegii sau familia. Greşeli pe care le comitem şi aproape niciodată nu ne dăm seama că am greşit.




Femeile au deprins demult să conducă automobilele (sau bărbaţii), însă deseori uită cum să se poarte ca să pară nişte doamne rafinate şi educate, şi nu egoiste şi nesimţite. 
Credeţi că ştiţi toate subtilităţile etichetei? Haideţi să verificăm împreună! Cât de pătrunzător a remarcat scriitorul şi diplomatul englez al sec. XVIII Philip Chesterfield, când a spus că manierele bune reprezintă cea mai sigură apărare de manierele proaste, care ne înconjoară. Ce-i drept, englezii ştiu cel mai bine acest lucru. 
Eticheta nu e doar ştiinţa despre modul în care să se poarte cineva la curtea regală. Eticheta reprezintă un grup de reguli, destul de evidente uneori, stabilite pentru asigurarea unei convieţuiri plăcute a oamenilor. Celebrul scriitor A. Cehov a remarcat că „o bună educaţie nu constă în faptul ca să nu verşi sos pe faţa de masă, ci să nu observi în cazul în care altcineva a făcut acest lucru”.

Viaţa grea, lipsurile, supărările şi comentariile negative la adresa altor oameni nu sunt subiecte potrivite pentru o comunicare însufleţită. Vorbind doar despre subiecte negative, veţi îndepărta cu siguranţă oamenii. Pe nimeni nu interesează cine v-a supărat şi de ce.

Corectarea erorilor de vorbire ale altora este, de asemenea, considerată lipsă de politețe. O doamnă bine crescută nu evaluează comportamentul altor oameni și nu presupune că cineva îi va evalua manierele. Totuşi, fiţi atente cum şi ce vorbiţi, evitaţi cuvintele parazite. Vorbiţi pe un ton moderat, dacă doriţi să fiţi ascultată. 





Și nu uitaţi niciodată de „mulţumesc” şi „te rog” – aceste fraze nu trebuie să fie ocazionale. Aşa-zisele cuvinte magice trebuie să intre în casa voastră pentru totdeauna. Adresarea blândă şi familială contribuie enorm la consolidarea relaţiilor de cuplu. La fel ca şi păstrarea unui aspect exterior atractiv şi păstrat în primul rând pentru sine şi apoi pentru altcineva.
Greşelile de etichetă pot să vă compromită cariera, relaţiile cu prietenii şi chiar reputaţia, de aceea mai bine nu ignoraţi detaliile care par nesemnificative la prima vedere. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu